Dag 5 – Split 21/07/2027 – To Split or not to Split
22 juli 2026 - Bar, Montenegro
Vandaag meren we aan in Split, opnieuw aan de prachtige Kroatische kust. Deze keer hebben we geen transfer of excursie geboekt. De cruisehaven ligt namelijk op wandelafstand van het historische centrum, waardoor we meteen na het ontbijt op verkenning kunnen vertrekken.
Old Split voelt helemaal anders aan dan het middeleeuwse Dubrovnik van gisteren. Waar Dubrovnik je terugbrengt naar de middeleeuwen, stap je hier letterlijk de Romeinse oudheid binnen. De oude stad is gebouwd in en rond het indrukwekkende Paleis van Diocletianus, een Romeins paleis uit de vierde eeuw dat vandaag op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het blijft bijzonder om door eeuwenoude straatjes te wandelen waar vandaag nog altijd mensen wonen, winkelen en gezellig op een terrasje zitten.
We wandelen langs het Peristyl, het centrale plein van het paleis, waar de Romeinse geschiedenis nog duidelijk voelbaar is. Ook de Kathedraal van Sint-Domnius maakt indruk. Daarna trekken we richting de Riva, de gezellige boulevard langs de haven. Het is opnieuw heerlijk zomerweer en de terrasjes zitten goed vol.
Omdat we graag Split ook eens van boven willen zien, besluiten we een Uber te nemen naar de Marjan-heuvel. Tien minuten later staan we boven en genieten we van een schitterend uitzicht. Voor ons ligt de baai, de oude stad en natuurlijk ook ons gigantische cruiseschip dat indrukwekkend in de haven ligt. Het is zonder twijfel één van de mooiste panorama’s van de reis tot nu toe.
Via de lange trap wandelen we terug naar beneden. Beneden aangekomen trakteren we onszelf op een verfrissend drankje voordat we terug richting schip wandelen.
Ondertussen is het al kort na de middag en ondertussen kennen jullie onze vakantieformule waarschijnlijk wel: ’s morgens ontdekken en ’s middags genieten van alles wat het schip te bieden heeft. We schuiven opnieuw aan voor een late lunch in het Oceanview Buffet en zoeken daarna verkoeling aan het zwembad.
De zon blijft de hele namiddag van de partij… op een bijzonder momentje na. Rond 16.30 uur voelen we plots enkele regendruppels. We hebben ze zelfs geteld: exact zestien. Daarna klaart de lucht opnieuw volledig op alsof er niets gebeurd is. Dat zullen we dan maar een zomerse bui noemen.
’s Avonds kiezen we opnieuw voor het buffet. Daarna heeft Ty zin om op de kamer nog een film te kijken, terwijl Gwendy en ik nog even naar Eden trekken. Daar zorgt live muziek opnieuw voor de perfecte sfeer en met een lekker glaasje wijn in de hand blikken we rustig terug op alweer een geslaagde dag.
Rond 23.00 uur kruipen we onder de lakens, iets vroeger dan de voorbije avonden. Morgen staat er namelijk een begeleide excursie op het programma en om 8.20 uur moeten we al op de bus zitten.
Morgen zetten we voet aan wal in Montenegro.
See you there!
Ingrid:22 juli 2026Leuk, leuk, leuk, mooie zichten en oude steden helemaal top!
Gerda Wauters:22 juli 2026Dubrovnik en Split, 2 oude steden maar toch verschillend. Heel mooi om door te wandelen. Je zijt precies in een andere wereld. Toch een beetje mee genoten vanuit Hoboken, En morge dan weer Montenegro, ben eens benieuwd.